Actueel Twente Circulair Festival 2020 Twente Circulair Festival 2019 Over ons
10 oktober
 t/m
26 oktober

Twente Circulair Festival

Festival over de noodzaak naar een circulaire samenleving

Het klimaat verandert. Het milieu raakt verder vervuild en de biodiversiteit verdwijnt. En wij blijven grenzeloos consumeren. We gaan over de grenzen van onze planeet. Nemen we nu onze verantwoording om deze ontwikkelingen stop te zetten en om te draaien? Willen we een leefbare wereld voor ons nageslacht achterlaten? Het Twente Circulair Festival laat op verschillende manieren zien hoe wij naar oplossingen zoeken, vinden en uitvoeren.

Het festival vind plaats in het Sustainable and Circular Innovation Pavilion [in de volksmond het STORK paviljoen] en duurt van 10 oktober [nationale duurzaamheids-dag] t/m 26 oktober [nacht van de nacht].

‘Afval als grondstof’ is een thema dat dit jaar extra onder de aandacht wordt gebracht

locatie

afb. locatie STORK paviljoen, Lansinkesweg 1, Hengelo (parkeerterrein ROC van twente)

10 oktober
16:00 uur

nationale duurzaamheids-dag

De opening werd verricht door :

Henk Jan Tromp [sectormanager fysiek en duurzaamheid gem. Hengelo] en
Jeroen Hatenboer [dir. St. Pioneering].

De openingsceremonie was het 'voederen' van de 'plastic etende wasrups' [installaties door sculptor Andre Boone]

collage
10 oktober
13:00 - 17:00

Welbions 100 jaar

Welbions in gesprek met haar bewoners

De urgentie

De gaskraan in Groningen gaat al dicht in 2022. Nederland moet afscheid nemen van het gebruik van aardgas dat schadelijk is voor het milieu. Aardgas wordt de komende jaren duurder en grondstoffen in de wijde wereld raken uitgeput. Ook het gebruik van veel materialen zijn nu of later schadelijk voor de natuur. De klimaatveranderingen ondervinden we aan de lijve: drogere periodes, hetere zomers, hevige stortbuien, wateroverlast en natuurrampen, etc.
We beseffen met elkaar dat het anders moet als we in ieder geval nog een leefbare wereld willen behouden. De vraag is alleen hoe? Wat betekent dit voor ons en hoe kunnen we hier de juiste stappen te zetten?

In gesprek

Welbions wil graag hierover in gesprek met haar bewoners. Wat vindt u belangrijk, wat zou u anders doen en graag anders zien? Wat kan Welbions hierin betekenen en wat kunt u zelf doen? Welbions zet al in op isolatie van woningen, plaatst zonnepanelen op daken en biedt de mogelijkheid tot elektrisch koken aan. Maar we moeten ook van het aardgas af. Wat is hierin de beste keuze en hoe gaan we dit met elkaar doen. Wat vinden wij het belangrijkst, wat is het meest noodzakelijk en wat pakken we als eerste op?
Tijdens het Circulair Festival Twente gaat Welbions graag met u in gesprek. Dat doen we op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid. Dan zijn we van 13:00 tot 17:00 uur aanwezig in het PET Paviljoen. Ook op 24 oktober zijn wij in het PET Paviljoen van 9:00 tot 12:00 uur. Graag gaan we dan met u in gesprek over de dingen waar wij mee aan de slag zijn of aan de slag gaan. Ook kunt u kennis maken met onze energiecoach Wilma Stegink die u graag adviseert over uw eigen woning. We horen graag van u wat u belangrijk vindt. U bent van harte welkom en wij hopen u tijdens het Circulair Festival Twente te ontmoeten.

10-26 oktober
13:00 - 17:00

DE NATUUR IS DE MEESTERES VAN DE KUNSTEN

Dagelijks fiets ik door het Twentse landschap. Via het Bruninkhof en door het Witte Veen zie ik rechts van mij een opgeworpen heuvel. Als de zon schijnt en de lucht is licht bewolkt dan raak ik verwonderd. Ben ik in de Ardennen? In Italië? In een fantasiewereld of is het een cultuurlandschap, volop in bedrijf?

De natuur is er hard aan het werk. Ze probeert een evenwicht te vinden in haar arbeid en in wat wij doen. Kan zij zich aanpassen?

Zij zal het winnen van ons.
Voor haar bestaan zijn wij niet nodig.

DE NATUUR IS DE MEESTERES VAN DE KUNSTEN

Uit : DE NATUUR ALS VOORBEELD : door André Boone i.s.m. het Stork Paviljoen

wasrups

afb. ‘plastic etende’ wasrups

`

De wasmotlarve eet plastic. Ze verteren de kunststof in hun maag en poepen het uit als glycol, een stof die ook wel als antivries wordt gebruikt en vanzelf wordt afgebroken in de natuur. De controverse JA of NEE

Natuur eet plastic

De larve van de wasmot eet plastic, 100 rupsen verteren in ongeveer twaalf uur 92 milligram plastic. De wasmot legt haar eitjes in bijenwas. Zodra de rupsen uit hun ei kruipen, beginnen ze van de was te eten. Bijenwas lijkt chemisch gezien op het materiaal waarvan plastic zakken worden gemaakt (polyethyleen en polypropeen). Waarom eet de larve plastic? Zowel bijenwas als het plastic bestaat uit lange, waterafstotende, moleculen met vooral koolstofatomen in de keten. De wasmot gebruikt de koolstof voor het maken van eiwitten of koolhydraten. Het plastic wordt zo biomassa en gaat helemaal op in de natuur. Het lukt deze organismen zelfs om te overleven als het plastic de enige bron is van koolstof - een basiselement voor ieder levend wezen. Het is nog onduidelijk of de rups zelf de enzymen produceert om het plastic af te breken of bacteriën in haar darmen. Het verantwoordelijke enzym is nog niet gevonden. De rups zal in ieder geval bijdragen door het fijnkauwen van het plastic wat de stukjes toegankelijker maakt. Andere voorbeelden uit de natuur:

 • De piepschuimetende meelmotlarve
 • De bacterie Ideonella Sakaiensis verorbert pet.Meer informatie Biochemicus Helge Niemann
 • Mycelium, het netwerk van alle draden van een schimmel, groeit in elk denkbare holle vorm gevuld met stro of kaf. Na verloop van tijd heb je verpakkingsmateriaal, kunst of wat je maar kan bedenken. Het eindproduct is volledig afbreekbaar.
 • Geobacter is in staat om afvalproducten om te zetten in elektriciteit
 • Microalgen dragen bij aan het vastleggen van CO2 en het produceren van klimaatactieve gassen. Meer informatie over het onderzoek Algenonderzoekster Jacqueline Stefels
16 oktober
15:00 - 17:00

Hof van Plastic

De zgn. ‘plastic soup’, de enorme plastic afval problematiek staat wel het meest symbool voor de noodzaak tot een circulaire economie O.l.v. Gerard ter Hofte wordt met scholieren plastic afval ingezameld. Dit afval wordt ingezet als nieuwe grondstof : middels scheiding , shrederen, wordt nieuw plastic geproduceerd. Vervolgens wordt aangetoond wat er allemaal wel niet mogelijk is; er worden nieuwe producten vervaardigt.

Hof van plastic i.s.m. beestenbende

www.mijnbeestenbende.nl

Ca. 25 – 60 basisschoolscholieren gaan o.l.v. beestenbende plastic inzamelen. Hof van plastic laat zien hoe dat ingezamelde plastic hergebruikt kan worden. [zo worden nieuwe pennen en/of ? geprint van dit materiaal. Aanvullend gaan de scholieren [in groepen max. 25 personen, incl. 2 begeleiders] op excursie naar De Paauw Recycling. Tijdens deze excursie wordt de enorme stroom van plastic recycling inzichtelijk gemaakt. [een indrukwekkend ‘event’]

17 oktober
9:00 - 14:00

AFVAL = BOUWSTOF

Het 'Hof van plastic' ontving ruim 120 leerlingen van het ROC van Twente, de Beestenbende en het CT Stork College. Tevens was er op de donderdag een boeiend excursieprogramma naar 'De Paauw Plastic Recycling'. Zie onderstaande sfeerimpressie:

hofvanplastic
17 oktober
9:00 - 17:00

EXCURSIES BIJKOMEND PROGRAMMA :

De Paauw recycling is één van de sponsoren van het paviljoen [zo is al het verwerkte plastic in het paviljoen is gesponsord door De Paauw ]. De Paauw recycling wil graag mee-participeren in het event en zij organiseren een boeiend excursie programma, incl. transport, bij hun bedrijf gevestigd in de haven van Hengelo.

De Paauw recycling levert ca. 5 m3 balen ‘bijzonder’ afvalplastic; deze balen worden voorzien van een informatiebordje die uitleg geeft over het type plastic, kosten van het plastic, hergebruik etc.… Deze balen dienen ter info en verfraaiing van het terrein [‘gemusealiseerd’ afval plastic] . Tevens worden korte docu’s door De Paauw aangeleverd; deze worden getoond in het paviljoen …

[meer info : www.de-paauw-recycling.nl ]
18 oktober
9:00 - 13:00

Hof van Plastic

De zgn. ‘plastic soup’, de enorme plastic afval problematiek staat wel het meest symbool voor de noodzaak tot een circulaire economie O.l.v. Gerard ter Hofte wordt met scholieren plastic afval ingezameld. Dit afval wordt ingezet als nieuwe grondstof : middels scheiding , shrederen, wordt nieuw plastic geproduceerd. Vervolgens wordt aangetoond wat er allemaal wel niet mogelijk is; er worden nieuwe producten vervaardigt.

Hof van plastic i.s.m. CT Stork College

www.ctstorkcollege.nl

In groepen van ca. 17 leerlingen wordt o.l.v. hof van plastis plastic ingezameld. Hof van plastic laat zien hoe dat ingezamelde plastic hergebruikt kan worden. [zo worden nieuwe pennen en/of ? geprint van dit materiaal.

Programma :
9:30u- 11:00u groep A: rondje om paviljoen en info en plastic jutten
11:30u- 13:00u groep A: workshop recyclen plastic

9:30u- 11:00u groep B: workshop recyclen plastic
11:30u- 13:00u groep B: rondje om paviljoen en info en plastic jutten

20 oktober
10:00 - 17:00

Kofferbakmarkt vanuit het Stork Paviljoen.

Vele objecten wisselden van eigenaar tijdens de kofferbakmarkt op de zondag. Ondanks de teleurstellende weersomstandigheden was het een geslaagd event.

kofferbakmarkt

afb. kofferbakmarkt d.d. 20-10-‘19

23 oktober
10:00 - 12:00

Ronde Tafel Betaalbaar Verduurzamen o.l.v. Van Wijnen [besloten]

Tijdens MOVE together gingen wij in gesprek met woningcorporaties over de uitdagingen en dilemma’s die zij tegenkomen bij het vertalen van de klimaatdoelen naar dagelijks beleid. Een paar uitspraken die daar gedaan werden:

“Slopen en nieuwbouwen is voor ons echt geen optie, dan zijn we zo zeven jaar verder. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om vervangende woonruimte te vinden voor onze huurders.”

“Leuk idee om alles maar meteen te verbeteren, maar wie gaat dat betalen? Onze huurders hebben een kleine portemonnee.”

“De belangrijkste oplossing die wij zien om de klimaatdoelen te bereiken, is om samenwerking met elkaar te zoeken. Je kunt het als corporatie niet alleen.”

Wij vinden het belangrijk om dit gesprek ook in onze regio te voeren en daar willen we u graag voor uitnodigen. Op 23 oktober 2019, tijdens Twente Circulair, ontmoeten we u graag in het Pet Paviljoen, Industriestraat 5 in Hengelo om samen met andere corporaties uit de regio te bespreken hoe wij samen kunnen werken om de klimaatdoelen te behalen.

Programma :
10.00 - 10.30 ontvangst met koffie en thee
10.30 - 11.15 gespreksronde 1 – klimaatdoelen
11.15 - 11.30 pauze
11.30 - 12.15 gespreksronde 2 – bewoners centraal
12.15 - 13.00 lunch

Praat u mee? Laat het ons weten via eibergen@vanwijnen.nl of bel met Ilse Töpfer 0545 250 103.

23 oktober
13:00 - 17:00

Repair Cafe

In het Repair café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken en er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair café draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Meer info : https://www.repaircafehengelo.nl
24 oktober
9:00 - 12:00

Welbions 100 jaar

Welbions in gesprek met haar bewoners

De urgentie

De gaskraan in Groningen gaat al dicht in 2022. Nederland moet afscheid nemen van het gebruik van aardgas dat schadelijk is voor het milieu. Aardgas wordt de komende jaren duurder en grondstoffen in de wijde wereld raken uitgeput. Ook het gebruik van veel materialen zijn nu of later schadelijk voor de natuur. De klimaatveranderingen ondervinden we aan de lijve: drogere periodes, hetere zomers, hevige stortbuien, wateroverlast en natuurrampen, etc.
We beseffen met elkaar dat het anders moet als we in ieder geval nog een leefbare wereld willen behouden. De vraag is alleen hoe? Wat betekent dit voor ons en hoe kunnen we hier de juiste stappen te zetten?

In gesprek

Welbions wil graag hierover in gesprek met haar bewoners. Wat vindt u belangrijk, wat zou u anders doen en graag anders zien? Wat kan Welbions hierin betekenen en wat kunt u zelf doen? Welbions zet al in op isolatie van woningen, plaatst zonnepanelen op daken en biedt de mogelijkheid tot elektrisch koken aan. Maar we moeten ook van het aardgas af. Wat is hierin de beste keuze en hoe gaan we dit met elkaar doen. Wat vinden wij het belangrijkst, wat is het meest noodzakelijk en wat pakken we als eerste op?
Tijdens het Circulair Festival Twente gaat Welbions graag met u in gesprek. Dat doen we op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid. Dan zijn we van 13:00 tot 17:00 uur aanwezig in het PET Paviljoen. Ook op 24 oktober zijn wij in het PET Paviljoen van 9:00 tot 12:00 uur. Graag gaan we dan met u in gesprek over de dingen waar wij mee aan de slag zijn of aan de slag gaan. Ook kunt u kennis maken met onze energiecoach Wilma Stegink die u graag adviseert over uw eigen woning. We horen graag van u wat u belangrijk vindt. U bent van harte welkom en wij hopen u tijdens het Circulair Festival Twente te ontmoeten.

24 oktober
19:30 - 22:00

KLEDINGRUILBEURS

Op donderdag 24 oktober zullen wij maximaal 50 deelnemers ontvangen, die zich vooraf opgegeven hebben, om onderling kleding en dergelijke te ruilen. Alles wat meegebracht wordt, wordt ook weer meegenomen door de anderen. Het is dus echt een recycling-avond.

Er is beperkt plek dus adviseren wij om snel te reageren door een mail te sturen naar: info@loos.fm Vermeld daarbij je naam en de maten van de meegebrachte kledingstuk-ken.

De bedoeling is dat de deelnemers minimaal 15 kledingstukken meenemen die schoon, heel, en gestreken zijn. Verder is er ook ruimte voor tassen, jassen, schoenen, laarzen, slippers, sjaals, mutsen, sieraden, make-up en andere 'miskopen'. Misschien ben je er wel gewoon op uitgekeken of past het simpelweg niet meer: maakt niet uit, als het toonbaar is, neem het dan gerust mee, een ander heeft er misschien nog jarenlang plezier van. Er zijn voldoende kledingrekken maar neem voor de zekerheid wel zelf kleding-hangers mee.

kledingruilbeurs

afb. kledingruilbeurs d.d. 04-07-‘19

25 oktober
15:00 - 18:00

TURBOPROAT

‘korte dynamische lezingen over circulariteit’

Op vrijdagmiddag zijn er korte, dynamische lezingen over circulariteit. Aan de hand van 20 slides van 20 sec spreken 7 vooraanstaande gasten zich uit over circulariteit. De presentaties zijn catchy, creatief en to-the-point, en soms ook hilarisch.

Gastheer Michiel de Wit introduceert de volgende gasten :

 • Gerard ter Hofte; 'Hof van Plastic'- 'Plastic zwerfafval is geen afval, maar een grondstof'
 • Arie Fokkink; 'Green Grid Consultancy' - 'duurzame kleinschalige landbouw, permacultuur en voedselbossen'
 • John Eijsink; 'Carpe-Scientia en WitEijs' - 'maatschappelijk verantwoord bouwen'
 • Karin Freriksen; 'WISH3' - 'People, Planet, Profit'
 • André Boone; 'beeldend kunstenaar' - 'De natuur als voorbeeld'
 • Maurice Evers; 'de Paauw Plastic Recycling' - 'milieu verantwoord uw kunststof afval "aan het werk zetten" als waardevolle grondstof'
 • Arend Jan Overbeek; ADS groep - 'zuiverende kassen, circulariteit oppakken van ontwerp naar uitvoering'

De 'TURBOPROAT' begint vrijdag 25-10 stipt om 15.00 uur en wordt afgesloten met een netwerkborrel.

turboproat
26 oktober
17:00 - 23:00

DE NACHT VAN DE NACHT

De Nacht van de Nacht is een landelijk evenement op 26 okt van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor het klimaat, energiebesparing en ...

Meer info : www.nachtvandenacht.nl

Middels lezingen e.d. wordt de lichtvervuiling onder de aandacht gebracht in een avondvullend programma + fototentoonstelling [o.l.v. Tijs Jagers]